twitter bird"Twitter is without a doubt the best way to share and discover what is happening right now." - snippet van twitter.com

Twitter staat de laatste tijd meer en meer in de belangstelling en is ook bij ons aan een steile opmars bezig. Deze populariteit is voornamelijk te danken aan het 'fun' en 'zap' gehalte en is een interessante spiegel van wat leeft bij de gebruikers, maar nu is er ook economisch interessant nieuws:

Een recent gepubliceerd onderzoek (Predicting the Future with Social Media) heeft namelijk aangetoond dat Twitter een heel accurate voorspeller is van filmsucces in de bioscoop. 2 onderzoekers van HP Labs, Sitaram Asur en Bernardo Huberman hebben namelijk gedurende 3 maanden het aantal vermeldingen van 24 verwachte filmtitels (zoals Avatar, Twilight, Invictus, Sherlock Holmes ...) in tweets geteld om zo een algoritme te schrijven dat het succes aan de kassa van die films in het eerste weekend kan voorspellen. Hun methode bleek 97,3% accuraat!

De voorspelling van de populaire website Hollywood Stock Exchange (waar je fictieve aandelen in films en acteurs kan verhandelen) die tot op heden als barometer werd genomen voor verwacht filmsucces, is slechts 96,5% accuraat.

Hiermee doet het Twitter-model het dus nog net iets beter. Als de onderzoekers ook een verschil maken tussen positieve en negatieve tweets, slagen ze erin om met 94% accuraatheid de ticketverkoop voor het 2de weekend te voorspellen.

Als je weet hoe basic een tweet is (mag slechts 140 karakters lang zijn), maar toch ook heel krachtig kan zijn en vooral onontgonnen gebied voor de wetenschap. 140 karakters zijn voldoende om heel accurate voorspellingen te maken en niet enkel voor filmsucces. De onderzoekers wijzen ook op voorspellingen rond product lanceringen of verkiezingen. Alles wat groot genoeg is om een buzz te creëren op Twitter komt in aanmerking en daarmee is de grootste beperking van Twitter ook meteen blootgelegd.

Of zoals Tech Review het zegt: Kan je een goede product lancering nog veel succesvoller maken aan de hand van een slimme twitter-campagne?

Hollywood Stock Exchange

Dragolin on Tue, 06/04/2010 - 23:27

De HSE heeft trouwens ook een aanvraag ingediend om een volwaardige commodities-exchange te kunnen worden, maw. met echte dollars! Dit is gepland om gelanceerd te worden ergens in April, maar voorlopig staat er nog geen verder nieuws op de website, dus ik denk dat het nog niet operationeel is :)